Hot stone masaža – terapija toplinom za bolje zdravlje

by | Mar 18, 2021 | Blog

Moj blog o masaži

Hot Stone Masaža

Možda nam se čini da je hot stone masaža i sve njene varijante novitet u svijetu masaže. Zapravo postoje dokazi da se toplo kamenje i terapija toplinom primjenjuje dugi niz godina daleko u povijesti. Prvi znaci korištenja toplog kamenja u svrhu poboljšanja zdravlja i postizanja relaksacije mogu se naći u Indiji prije otprilike 5.000 godina.

Najčešće su se koristili u vidu polaganja toplog kamenja na tijelo da bi se opustili napeti mišići i smanjila bol. Oko 3.000 godina kasnije Kinezi su koristili oblikovano kamenje zvano Bian, često se koristilo na području trbuha kako bi stimulirali i poboljšali probavu. Grci i Rimljani su također koristili kamenje pogotovu u rimskim kupkama, gdje je bilo kombinirano hladno uz topline kupke.

Ne radi se o prolaznom trendu, već o tisućljetnoj tehnici

U kasnijem periodu na otočju Hawaii otkriveni su znakovi korištenja zagrijanih kamenja lave zamotanih u lišće, koristili su ih da bi smanjili bol u tijelu. Taj postupak su obavljali šamani pod nazivom Kahuna. Dokazi korištenja toplog kamenja mogu se naći i kod američkih domorodaca, koji nisu direktno koristili zagrijano kamenje na tijelu, već su prepoznali blagodati topline koja iz njih isijava i tako su liječili napete mišiće i postizali sveukupnu relaksaciju.

Hot Stone Masaža

Kamenja su grijana raznim načinima,ovisno o periodu i lokaciji. Neka su kamenja grijana na vatri, a neka na prirodnim toplim izvorima vode, što najviše sliči današnjoj metodi zagrijavanja kamenja u grijanoj vodi, uz pomoć struje, naravno. Korištenje toplog kamenja je dugi niz godina korišteno za smanjenje boli, što je dokaz da se ne radi o prolaznom trendu već o tisućljetnoj tehnici koja se prilagodila modernome dobu.

Zajednička crta svim narodima je da su prepoznali blagodati koje nam toplina pruža, od ljudskog obuzdavanja vatre da danas velika većina nas uživa u toplini i iskorištava ono najbolje što nam pruža.

Novija povijest hot stone masaže

U novije doba za modernizaciju hot stone masaže je zaslužna Mary Nelson koja je 1993. uvela ovaj način tretmana u wellness vode, malo promijenjen u tehnici, ali osnova je ostala ista kao i tradicija korištenja ugrijanih kamenja iz koje naravno vuče korijene.

Danas se najčešće koristi bazaltno kamenje koje se uranja u vodu, ona se grije između 50 i 60 stupnjeva Celzija, također se koriste razna ulja za masažu. Kamenja imaju svojstvo dužeg zadržavanja topline koja se onda prenosi na tijelo putem masaže. Nakon svakog klijenta kamenja se operu i dezinficiraju, kao i posuda u kojoj se griju.

Otia Hot Stone

Sigurno smo se i sami uvjerili koliko nam toplina odgovara, bilo to ulazak u grijanu prostoriju nakon uživanja na snijegu, topli tuš nakon što se smočimo na kišni dan, ili prve zrake proljetnog sunca nakon dugog perioda juga.

Kada toplinu usmjerimo i lokaliziramo na jedno područje možemo primijetiti da:

  • potiče cirkulaciju kroz širenje krvnih žila
  • potiče cirkulaciju kroz širenje krvnih žila
  • smanjuje mišićnu bol i spazam
  • povećava elastičnost tkiva
  • pomaže u zacjeljivanju
  • povoljno djeluje na psihofizičku relaksaciju

Koristimo tehnike iz dva pristupa, zapravo slična po konačnom učinku da bi osigurali najbolje iz oba svijeta. Ako Vaša idealna verzija relaksacije kao jedan od elemenata sadrži toplinu, Hot stone masaža je kao stvorena za Vas, ako ipak niste uvjereni da sama kamenja mogu činiti toliko za Vas kao i ručna masaža, preporuka je Otia gdje dobijete uvid u Hot stone masažu, ali i poznati i voljeni dio klasične ručne masaže.

Zadnje objave:

Wellness, wellbeing i talasoterapija

Wellness, wellbeing i talasoterapija predstavljaju zanimljive pojmove koji unaprijeđuju kvalitetu našeg svakodnenog života. Upoznajte značenje tih pojmova no i njihovu važnost za Vas!

Top 5 masaža u Otiji

Naučite nešto novo o našim masažama te izaberite najbolju za sebe u izboru top 5 masaža!