Klasična ručna masaža, uvod u osnove

by | Sep 26, 2020 | Blog

Moj blog o masaži

Klasična ručna masaža

Masažom smanjuje se bol i povećava relaksacija. Ne nužno u istom tretmanu, ali jedna od te dvije stvari se dogodi. Prema brojnim istraživanjima ona značajno utječe na naše zdravlje.

Klasična ručna masaža, može se slobodno reći, osnova je svih vrsta masaže. Smatra se najstarijom i najpoznatijom metodom liječenja dodirom. U pravilu se koriste određene tehnike koje se redom primjenjuju tokom masaže.

  • GLAĐENJE Laganim površinskim pokretima se utrljava ulje ili drugo sredstvo za masažu, istovremeno se zagrijava kože i uvodi klijenta u samu masažu. Pokreti su dugi i opuštajući, u ovoj fazi se uspostavlja povjerenje i svojim rukama “ispitujemo” područje koje se masira.
  • TRLJANJE U ovoj fazi pritisak se pojačava, zagrijavanje tkiva je dublje, duže se fokusiramo na određene djelove tretiranog područja. Trljanje se može izvoditi punim dlanom, prstima, stisnutom šakom ili člancima prstiju. Određujemo gdje su bolnija područja i postoje li zadebljanja u tkivu.
  • GNJEČENJE Ovo je dio masaže gdje se odradi najveći dio posla ako ciljamo na mišićne skupine. Obično se veći mišići mogu primiti među prste i stiskati. Najsličniji pokret bi bio onome kada mijesimo tijesto jer je cijela šaka masera prisutna u ovom pokretu, uzimajući u obzir o kojim mišićima se radi. Za kvadriceps, veliki mišić prednje natkoljenice, biti će potreban angažman cijele šake, a npr. kod gornjeg djela trapeziusa će biti dovoljno gnječenje prstima.
  • LUPKANJE Izvodi se na većim mišićnim skupinama vanjskom stranom opuštene šake, izbjegavajući kosti, zglobove ili osjetljivija područja, npr. regiju bubrega. Ujednačenim ritmičkim pokretima se dodatno stimulira i opušta tkivo nakon procedure gnječenja. Također se može izvoditi lagano savijenom šakom pridržavajući se istih smjernica. Ovi pokreti se izvode najbrže, ali ne moraju se dugo primjenjivati u toku same masaže.
  • VIBRIRANJE Također služi za dodatno opuštanje tretirane regije i mišićnih skupina, velika površina se obuhvaća ovim pokretom pri kojim su naši dlanovi čvrsto priljubljeni uz kožu i provode pokret vibracije. U ovom djelu masaže također se može pridodati lagano protresanje, npr. cijele ruke ili noge ukoliko je to tretirano područje.
  • GLAĐENJE Za kraj se cijela masaža zaokruži i vrati na početak uz pokret glađenja. Obično sve sporije i nježnije, bez naglih i brzih pokreta kako bi klijenta pripremili za kraj masaže.

Klasična ručna masaža, svi njezini benefiti

Najčešća pomisao vezana uz masažu je bol i relaksacija. Masažom se smanjuje bol i povećava relaksacija. Ne nužno u istom tretmanu, ali jedna od te dvije stvari se dogodi. Mnogi su benefiti masaže uz gore navedene. Neki od njih su:

  • POBOLJŠAVA SAN Kada smo opušteni i bolje spavamo. U tekstu na harpersbazaar.com kaže se da masaža stimulira produkciju seratonina koji se pretvara u melatonin te smanjuje proizvodnju kortizola, hormona stresa, za 30 posto.
  • SMANJUJE AKSIOZNOST I DEPRESIJU Nadovezujući se na gornji članak, istraživanja su pokazala kako masaža uz pad hormona kortizola stimulira rast seratonina i to za 28 posto. Na portalu Healthline.com navodi se kako masaža ne može izlječiti samu depresiju, ali može znatno pomoći kod fizičkih simptoma koji se popratno javljaju. Dr. Mason Turner kaže da masaža jača vezu između uma i tijela, a ako možemo opustiti tijelo, i um će pratiti.
  • POMAŽE KOD GLAVOBOLJA Najunčikovitija je kod tenzijskih glavobolja, može se primjenjivati na vratu, licu i samoj glavi.
  • PONIŠTAVA UČINKE SJEDILAČKOG ŽIVOTA Živimo u dobu gdje sve manje koristimo svoje tijelo na način koji je predviđen i sve više sjedimo. Posljedice su vidljive, o čemu se govorio i u ovom članku, a masaža može pomoći da se skraćeni I napeti mišići opuste, ovdje je najčešće problem u području vrata i ramena, kao i donjeg djela leđa.

U salonu za masažu Otia nudimo nekoliko vrsta masaža i ako imate neke dileme koja bi vama najviše odgovarala, slobodno nas kontaktirajte.

Zadnje objave:

Wellness, wellbeing i talasoterapija

Wellness, wellbeing i talasoterapija predstavljaju zanimljive pojmove koji unaprijeđuju kvalitetu našeg svakodnenog života. Upoznajte značenje tih pojmova no i njihovu važnost za Vas!

Top 5 masaža u Otiji

Naučite nešto novo o našim masažama te izaberite najbolju za sebe u izboru top 5 masaža!