Masaža u trudnoći – evo kako izgleda cijeli tretman

by | Nov 18, 2020 | Blog

Moj blog o masaži

Masaža u trudnoći

Masaža u trudnoći je nešto modificirana, zbog promijenjenih položaja. Osim toga, više pažnje pridaje se u ovom posebnom dobu za svaku ženu.

Ako Vas zanima kako izgleda cijeli tretman prenatalne masaže, koju još nazivamo i masaža u trudnoći, u našem salonu Otia, ovo je tekst za Vas. Pri ulasku u salon prvo se dezinficiraju ruke, odlože stvari na vješalicu i ispuni naš upitnik.

S obzirom na trenutne epidemiološke mjere, ali i zbog moje evidencije, u upitniku postoji nekoliko rubrika.

Potrebna papirologija prije masaže

Prva je gdje upisujete Vaše osobne podatke, u drugoj se navode trenutne tegobe, znači što Vas muči taj dan kada ste došli na masažu; tipa bolovi u gornjem dijelu leđa, bolovi u nogama, itd. Dalje ispunjavate dio s pitanjem bolujete li od kakvih kroničnih bolesti, npr. visoki tlak, artritis, dijabetes.

Sljedeća rubrika sadrži pitanje koristite li kakve lijekove. Ovdje se upisuju lijekovi koje konzumirate na dnevnoj bazi.

Zadnja rubrika sadrži napomene. I tu naše trudnice upisuju u kojem su tjednu trudnoće. Prođemo ostala pitanja usmeno, poput onog: teče li trudnoća teče uredu, imate li povišen tlak ili problem s oticanjem, sve što može upozoriti na kontraindikacije za masažu u trudnoći.

Na temelju upitnika se dogovaramo koji dio tijela ćemo masirati, treba li više vremena posvetiti na neki određeni bolni dio i gdje treba pridati više pažnje.  Nakon što smo papirologiju odradili, krećemo u sam prostor  masaže gdje Vas čeka jastuk za masažu spreman na stolu.

Prvi izbor je uvijek bademovo ulje

Za ove hladnije mjesece stavimo i grijaću podlogu, dok ležite na jastuku grije Vaše potkoljenice i stopala, što je za ljubitelje grijanja i topline mali plus.

Naš stol je električni, pa se visinom može prilagoditi, s obzirom na to da jastuk dodaje visinu, kako bi opušteno i udobno mogli ležati). To puno znači u situaciji kada se može spustiti nisko da bi se svi naši klijenti s lakoćom mogli pozicionirati u položaj koji odgovara.

Prenatalna masaža
Iskoristite naše posjetnice…

No, vratimo se na Vas kao klijenticu koja je došla zbog masaže u trudnoći. Odabiremo ulja za masažu, prvi izbor je uvijek bademovo ulje jer je bogato vitaminima A, B1, B2, B6 I vitaminom E. Sadrži i esencijalne masne kiseline Omega 3,6 i 9, vrlo rijetko izaziva alergije i povoljno utječe na elastičnost kože.

Još jedno ulje u konkurenciji je ulje od naranče, svojim blagim i osvježavajućim mirisom potiče dobro raspoloženje, djeluje antibakterijski, štiti kožu i liječi upale.

Masaža u trudnoći traži da nam kažete svoje želje i nedoumice

Nakon izabranog ulja birate želite li se masirati s jastukom ili bez. Prvo pokušate leći u jastuk, vidjeti da li Vam odgovara položaj i je li udobno.

Ako iz bilo kojeg razloga jastuk ne odgovara, uvijek se možemo prilagoditi i leći u položaj na bok. Najčešći komentar kad se legne u jastuk, osim toga koliko je udoban, jest onaj kako je neobičan osjećaj zbog toga što se trbuh ne osjeti.

Neobično je nakon toliko mjeseci ponovo leći u položaj ležanja na trbuhu. Iako odgovara, jer se leđa odmore od ležanja na boku, ponekad sam taj osjećaj, kad se trbuh ne osjeti, psihološki ne odgovara.

Kao i uvijek ovdje je komunikacija iznimno bitna. Važno je izraziti svoje želje i nedoumice. Ako pritisak masaže  ne odgovara, ako položaj ne ogovara, ako nešto žulja ili ne paše, uvijek je bitno iskomunicirati svoje potrebe.

Trbuh ne masiramo, tu posebnu rutinu ostavljamo mamama i tatama

Obično krenemo s obradom leđa. Jer, na tom djelu problemi su najčešće izraženi. Leđa uvijek izmasiramo, a dalje ovisno po potrebi. Možemo nastaviti na ruke ili noge.

Ako masiramo cijelo tijelo, nakon leđa nastavljamo na stražnju stranu noge, pa mijenjamo položaj u ležanje  na leđima. Podignemo gornji dio stola i postavimo jastuk pod glavu. To je zbog toga da biste oslobodili pritisak na duboke krvožilne strukture u trbuhu. Naravno i zbog Vaše udobnosti.

Salon za masžu Otia
U našem salonu vodimo računa o svakom detalju

Prelazimo na masažu prednje strane nogu. Završavamo s rukama. Trbuh se ne masira s naše strane, tu posebnu rutinu ostavljamo mamama i tatama.

Masaža u trudnoći pomaže kod nesanice, smanjuje bolove u zglobovima. Također, smanjuje grčeve u nogama i oticanje ruku i nogu. Osim toga, pozitivno utječe na glavobolje.

Više o samoj masaži i njenim benefitima možete pročitati u mom prethodnom blogu.

Svatko od nas ima svoju idealnu viziju opuštanja

Dok se masirate možete slobodno pitati što vas zanima, pričati ako želite o raznim temama, možemo u detalje proći jednu. Možete se potpuno isključiti i ostati u svojim mislima ili pak pustiti da Vas san uljulja. Ipak svatko od nas ima svoju idealnu viziju opuštanja.

Nakon još malo odmora i uživanja u tom posebnom osjećaju koji samo masaža u trudnoći može pružiti vrijeme je za šalicu čaja. Čaj je po mom izboru, ali uvijek obratim pažnju da je siguran za trudnice. Najčešće je to šipak u kombinaciji s voćem.

Masaža u trudnoći traži nekoliko fotografija – za lijepu uspomenu

Kad sam vidjela ovaj ukrasni vjenčić u dućanu, odmah mi je sinula ideja za fotografije trbuščića.

Masaža u trudnoći
Kad sam vidjela ovaj ukrasni vjenčić u dućanu…

Svima ispričam kako malo slika svoje  trudnoće imam. I da mi je žao što se više nisam slikala, pa  predložim ideju za fotografiju kako bi zabilježili te male trenutke za uspomenu.

Ako želite možemo napraviti nekoliko fotografija, koje Vam naknadno i nakon malo obrade pošaljem na e-mail.

Daleko sam od profi fotografa. No sama ideja mi se svidjela i potiče me da svaka fotografija ispadne Vaša lijepa uspomena.  Ako želite i uz Vaš pristanak slika se objavljuje na našim društvenim mrežama, ali prvenstveno je to Vaša fotografija.

Jedna masaža po vašem izboru besplatno

Kad u miru popijete svoj čaj, pomalo se približava kraj našeg druženja. Na izlasku ću vam dati pet posjetnica, ako ih želite proslijediti dalje. Jer, ako pet osoba dođe na masažu s Vašom preporukom, Vi dobivate jednu masažu po izboru besplatno.

Nakon što Vas ispratim, kreće moj dio posla, razvrstavanje dokumentacije. Tu je obvezno čišćenje i dezinficiranje jastuka, stola za masažu i ostalih površina. Ide priprema za nastavak dana.

Tako izgleda masaža u trudnoći iz moje perspektive. Svaka klijentica i svaka trudnoća su drugačije i posebne zbog toga uvijek osluškujem Vaše potrebe.

Nastojim ovaj prenatalni tretman učiniti Vašim drugačijim iskustvom masaže.

Zadnje objave:

Wellness, wellbeing i talasoterapija

Wellness, wellbeing i talasoterapija predstavljaju zanimljive pojmove koji unaprijeđuju kvalitetu našeg svakodnenog života. Upoznajte značenje tih pojmova no i njihovu važnost za Vas!

Top 5 masaža u Otiji

Naučite nešto novo o našim masažama te izaberite najbolju za sebe u izboru top 5 masaža!