Prenatalna masaža jedan je opuštajući i efikasan tretman

by | Oct 20, 2020 | Blog

Moj blog o masaži

Prenatalna masaža Salon Otia Opatija

Prenatalna masaža smanjuje razinu hormona stresa, što povoljno utječe na opuštanje mišića. Također, poboljšava krvnu i limfnu cirkulaciju koje zauzvrat “ispiru” toksine iz tijela.

Prenatalna masaža ili trudnička masaža jedan je opuštajući, ali efikasni tretman. Mnoge trudnice muče bolovi u leđima zbog prilagodbe tijela na povećani opseg trbuha i promjenjene statike kralježnice.

Dok sam bila trudna, križa su mi bila najbolniji dio leđa. Uz česta buđenja noću, što zbog odlaska na wc, što zbog teškog nalaženja položaja spavanja, trudnoća se ipak osjeti. Svi znamo da se sve isplati jednom kada držimo svoje dijete u rukama.

No, svaka trudnica osjeća svoje tegobe. Kao što prilagođene vježbe i općenito održavanje kondicije olakšavaju tegobe izazvane novim stanjem, masaža uvelike pomaže u njihovom otklanjanju.

Prenatalna masaža je sigurna, ali u ranoj trudnoći traži iznimnu pažnju

Prenatalna masaža smatra se sigurnom, nakon prvog tromjesječa, uvijek u dogovoru sa ginekologom. Iako nema znastvenih dokaza da je masaža odgovorna za prekid trudnoće, prvo tromjesječe je najosjetljivije doba i zato se svemu u ovom period pristupa s iznimnom pažnjom.

Neke od kontraindikacija za masažu su stanja poput visokog krvnog tlaka, preeklampsije, dijabetesa, krvarenja ili placente previe i u tim slučajevima se obično masaže ne preporuča.

Tretman je mojoj prijateljici trudnici Anđeli osjetno smanjio tegobe

Anđela je moja prijateljica i novopečena mama dječaka imena Lion. Nije ni znala da se može masirati u trudnoći, iako su je bolila leđa i imala je problema sa spavanjem.

Vjerujem da se većina trudnica može postovjetiti s Anđelom. Kad smo krenule, masirala se na jednom, pa na drugom boku, uz potporu jastuka kojima bi položaj prilagodili ovisno o potrebi. U prosjeku smo se masirale svaka dva tjedna, uz osjetno smanjenje tegoba.

Prenatalna masaža Salon Otia Opatija 2
Anđela na prenatalnoj masaži pet dana prije nego je rodila | Photo by Jadranka Lacković

Pritisak masaže se prilagođava po potrebi, ali se izbjegava jak pritisak i rad na dubljim strukturama, pogotovo što se tiče nogu pošto su trudnice podložne krvnim ugrušcima. Na drugim djelovima tijela pritisak se može regulirati po želji.

Ne preporuča se ležanje na leđima pogotovo nakon 20. tjedna trudnoće zbog pritiska bebe na krvne žile, taj položaj se može izbjeći podizanjem naslona stola za masažu do 45 stupnjeva. Ponekada se izbjegava masiranje stopala, pogotovo gležnjeva jer se vjeruje da na tom mjetu postoje refleksološke točke koje mogu potaknuti porod. No, ni za ta vjerovanja nema znastvenih podataka.

Jastuk za trudnice izazvao oduševljenje i ushićenje trudnice Anđele

Na slikama je Anđela pet dana prije nego je rodila. Taj dan, i nekoliko puta prije, masirala se na jastuku koji je prilagođen trudnicama. Radi se o jastuku renomiranog Američkog proizvođača opreme za masere.

Njeni dojmovi su bili oduševljenje i ushićenje! Nakon toliko mjeseci ponovo ležati na trbuhu, a biti u poziciji bez pritiska i opterećenja na taj isti trbuh je iznenađujuće. Jastuk za trudnice je specijalno dizajniran da bi pružio potporu trudnicama u svim stadijima trudnoće, podjednako podupire rasteći trbuh kao i grudi.

Masažom se smanjuju razine hormone stresa, što povoljno utječe na opuštanje mišića. Također, poboljšava krvnu i limfnu cirkulaciju koje zauzvrat “ispiru” toksine iz tijela. Ona osnažuje vezu između uma i tijela. Pogotovo u trenutcima kad se tijelo trudnice mjenja i prilagođava iz dana u dan.

Prenatalna masaža – još neki od pozitivnih utjecaja:

Smanjuje nesanicu ✔️

Smanjuje bolove u zglobovima ✔️

Smanjuje grčeve u nogama ✔️

Smanjuje oticanje ruku i nogu ✔️

Pozitivno utječe na glavobolje ✔️

Anđela se vraća na masaže kao dojilja

Nakon prilagodbe na majčinstvo i uživanja u svojoj bebi, Anđela se vraća na masaže kao dojilja. Ovog puta tegobe su izazvane raznim položajima pri dojenju, spavanju u položajima koje ne možemo ni zamisliti dok se ne nađemo u situaciji da beba konačno blaženo spava i radije ćemo potrpiti nego da se probudi.

Salon za masažu Otia Opatija
Jastuk za trudnice je specijalno dizajniran da bi pružio potporu trudnicama u svim stadijima trudnoće | Photo by Jadranka Lacković

Sjećam se ne tako davnog iskustva i noći i dana provedenih u svim tim nemogućim položajima i koliko su meni masaže pomagale. Ja sam bila u privilegiranom položaju jer je moj partner isto fizioterapeut pa me masirao po potrebi.

Hvala mu još jednom i dalje ćemo koristi trudnički jastuk za Anđelu. Ovaj put zbog smanjenja pritiska na dojke, ali I zbog opuštajućeg položaja i podrške koju jastuk pruža.

U salonu Otia vrlo rado ću i vama pomoći da se osjećate kao Anđela.

Zadnje objave:

Wellness, wellbeing i talasoterapija

Wellness, wellbeing i talasoterapija predstavljaju zanimljive pojmove koji unaprijeđuju kvalitetu našeg svakodnenog života. Upoznajte značenje tih pojmova no i njihovu važnost za Vas!

Top 5 masaža u Otiji

Naučite nešto novo o našim masažama te izaberite najbolju za sebe u izboru top 5 masaža!