Sjedilački način života i kako masaža može pomoći

by | Feb 19, 2021 | Blog

Moj blog o masaži

Sjedilački način života

Svi lako upadnemo u zamke današnjeg vremena. Jedna od najčešćih je sjedilački način života. S jedne strane nam je sve olakšano i dozvoljava nam više vremena za razne aktivnosti, ali više vremena i provodimo uz razne elektroničke uređaje.

Bez njih nam je teško zamisliti svakodnevicu, pogotovo ako uzmemo u obzir prošlu godinu koju je obilježila pandemija.

Da nema laptopa, mobitela i tableta ja ovaj tekst ne bih mogla objaviti, kao ni vi čitati s druge strane ekrana. Svi se služimo modernim suputnicima, ali možda je vrijeme da se zapitamo u kojem nam se tijelo položaju nalazi pri tom.

Problemi svakodnevnog sjedenja

Na kraju dana se možda odmaramo uz dobar film ispred televizije, najčešće na kauču u poluležećem položaju. Film traje u prosjeku sat i pol, dva, i kada se poslije završetka ustanemo, osjećamo se ukočeno, sve nas boli, pogotovo vratni dio kralješnice i ramena. Sve zbog položaja glave gdje je brada gotovo naslonjena na prsa.

Ako radni dan i nekada duže provodimo ispred ekrana, dugo vozimo automobil ili imamo posao koji je pretežito sjedeći često možemo imati slične tegobe. Sjedilački način života prati nas na svakom koraku.

Salon za masažu Otia Moj Blog

Sve se ovo događa zbog ponavljajućeg položaja u koji dovodimo svoje tijelo, pogotovo glavu u odnosu prema tijelu. Zanimljiv je podatak da je težina prosječne glave 5,4 kilograma.

Svaki dan te kilograme kralješci i mišići našeg vrata postojano održavaju. Ako spustimo glavu za 45 stupnjeva, opterećenje težine glave na mišiće se povećava do čak 22 kilograma. Čest položaj kada gledamo u mobitel.

Povećanje rizika kardiovaskularnih bolesti

Što se događa u tijelu kad prevlada sjedilački način života?

Povećava se rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, pretilosti i depresije. Što se tiče mišića, fleksori kuka (duboku mišići koji savijaju nogu u kuku) se skraćuju, a gluteusi (mišići stražnjice koji ispružaju kuk) su istegnuti i slabe. Detaljnije možete pročitati na ovom linku.

Jednostavnim rječnikom, mišići koji imaju tendenciju jačeg povlačenja će se češće skratiti. Isto se može vidjeti na području vrata i ramena. Mišići stražnje strane vrata zbog položaja glave prema naprijed su istegnuti, pogotovo semispinalis capitis (mišić duboke skupine sa stražnje strane vrata) koji se često skraćuje.

Sjedilački način života

Problemi se prenose na mišiće oko lopatica koji postaju napeti, a ramena se također povlače prema naprijed. Često se uz bol i napetost u području vrata javljaju i glavobolje, trnci u rukama ili bol u prsima.

Za one koji su se prepoznali u tekstu, nije sve tako crno. Ako se ne odlučimo eliminirati svu elektroniku iz svojih života, možemo i dalje uživati u pogodnostima 21. stoljeća i malim koracima krenuti s poboljšanjem vlastitog stanja.

Kako popraviti sjedilački način života

Ako ste u onoj skupini koja radi za kompjuterom, pripazite da je:

  • Monitor pozicioniran da ga dobro vidite
  • Mouse položen da ne stoji predugo
  • Sve potrebno za rad na dohvat ruke
  • Stolica prilagođena vašoj visini

Za vas i sve ostale koji vodite sjedilački način života evo još nekoliko stvari koje možete napraviti:

  • Napravite pauzu i ustanite se, ako treba stavite si podsjetnik svakih 45 min ili 1 h da se ustanete, protegnete noge i poboljšate cirkulaciju
  • Uključite mišiće i zglobove, zaokružite ramenima, ispružite ruke i podignite iznad glave, istegnite laktove, napravite bilo koji pokret koji vam odgovara,sve dok je odmjeren i urađen s namjerom
  • Dišite, duboko udahnite, kada se koncentriramo na disanje shvatimo koliko zapravo plitko dišemo, nekoliko dubokih udisaja na nos i izdisaja na usta i odmah se osjeti olakšanje
  • Popijte vode, čaja, kave, itd. Ipak, barem malo vode; imate ispriku za ustati se i odraditi točke navedene gore
  • Lagano se izmasirajte na mjestima boli, pazite da ne stišćete jako, i nikada preko same kralješnice i kostiju, izmasirajte vratne mišiće, trapeziuse (mišiće između vrata i ramena), ramena i ruke

Ovo su kratke i brze smjernice kako si svaki dan možemo pomoći, iako bi se svome tijelu i njegovim problemima trebali detaljnije posvetiti. Detaljni režim vježbanja i masaža uz minimalne životne promjene mogu puno pomoći.

Stol za masažu Otia Opatija

Ponekada ne možemo manje raditi, ili drugačije sjediti ili spavati, ali možemo za uzvrat sebi izdvojiti vrijeme u danu za ciljane vježbe i masažu.

Masažom opuštamo mišiće, popravljamo opće psihofizičko stanje, poboljšavamo cirkulaciju i sve to za samo 30 minuta.

Zadnje objave:

Wellness, wellbeing i talasoterapija

Wellness, wellbeing i talasoterapija predstavljaju zanimljive pojmove koji unaprijeđuju kvalitetu našeg svakodnenog života. Upoznajte značenje tih pojmova no i njihovu važnost za Vas!

Top 5 masaža u Otiji

Naučite nešto novo o našim masažama te izaberite najbolju za sebe u izboru top 5 masaža!