Wellness, wellbeing i talasoterapija

by | Aug 16, 2021 | Blog

Moj blog o masaži

wellness

Wellness, wellbeing i talasoterapija predstavljaju zanimljive pojmove koji unaprijeđuju kvalitetu našeg svakodnenog života.

Upoznajte značenje tih pojmova no i njihovu važnost za Vas!

Wellness druga riječ za zdravlje

Wellness često povezujemo s velikim hotelima, bazenima i saunama, no značenje mu je puno šire. Definicija wellnessa, koju koristi Nacionalni Wellness Institut (SAD) kaže kako je wellness aktivan proces kroz koji ljudi postaju odgovorni i spremni donositi odluke i provoditi aktivnosti usmjerene na uspješno postojanje. Taj je pojam zapravo druga riječ za zdravlje, ali za zdravlje svih aspekata našeg bića.

wellness, wellbeing

Dakle, za wellness nije nužno potrebno okruženje, već osjećaj i doživljaj, bilo kroz masažu, saunu, toplu kupku kod kuće ili šalicu najdražeg napitka. Osjećaj ugode, smirenosti i zadovoljstva koji može proizići iz nas samih.

“Wellness je kompletna integracija tijela, uma i duha. Spoznaja da sve što radimo, mislimo, osjećamo i vjerujemo ima utjecan na naš wellbeing” – Greg Anderson

Wellbeing

To nas dovodi do drugog pojma, a to je wellbeing. Wellbeing nema jedno značenje.

Jedan od glavnih faktora koji doprinosi lošem mentalnom i fizičkom zdravlju je stres. U SAD-u istraživanja pokazuju da 83% radne snage osjeća posljedice stresa uzrokovanih poslom, što uzrokuje poslovne gubitke koji iznose do 300 bilijuna dolara godišnje.

Wellbeing– stanje ugode, zdravlja i sreće

To je definicija Oxfordovog riječnika uz wellbeing, ali što zapravo znači? Što jedna osoba osjeća kao stanje savršenog wellbeinga, može biti potpuno različito za drugu osobu, prvenstveno zbog naših različitih ciljeva, ambicija i osobnosti.

Iako je kao pojam novijeg datuma, wellbeing je koncept o kojem se raspravlja od trećeg stoljeća pr. Kr. Filozof Aristotel je došao na ideju Eudaimonie – stanja zdravlja, sreće i prosperiteta.

Iako je sreća integralni dio osobnog wellnessa, uključuje i ostale stvari kao što su ispunjavanje dugoročnih ciljeva, osjećaj svrhe i kontrole nad svojim životom.

wellness, wellbeing
Wellbeing može se postići i masažom

Značenje wellbeinga je multidimenzionalno

Općeniti osjećaj wellbeinga ne može biti postignut bez balansa ovih ključnih elemenata:

 • Fizički, ovdje govorimo o svakodnevnim izborima koji utječu na funkciju našeg tijela, što jedemo i koliko smo aktivni su faktori koji utječu na fizički wellbeing
 • Emocionalni, naša sposobnost da se nosimo sa svakodnevnicom, kako vidimo i prihvaćamo sebe
 • Socialni, osjećaj pripadnosti i socialne inkluzije, način na koji komuniciramo sa drugima, naše veze, vjerovanja i tradicije, životni stilovi, bitni su faktori socialnog wellbeinga
 • Duhovni, sposobnost da doživimo i integriramo značenje i smisao u život, postižemo ga ako smo povezani sa unutarnjim sobom, prirodom ili višom silom
 • Intelektualni, bitno je steći i zadržati intelektualnu ravnotežu jer na pomaže proširiti znanje i vještine kako bi živjeli ispunjen i uspješan život
 • Ekonomski, ukratko, naša sposobnost da si zadovoljimo osnovne životne potrebe te osjećaj sigurnosti

Svijet u kojem živimo je vrlo kompleksan. Ako razumijemo potrebu za wellnessom i wellbeingom te faktorima koji utječu na naše živote i stanje svijesti, bilo individualno, na razini zajednice ili nacija, pomaže nam da radimo zajedno na poboljšanju kvalitete života.

Wellness i wellbeing su pojmovi koji su isprepleteni, u značenjima i primjeni, kao i u načinu na koji utječu na nas, pogotovo u današnjim nesigurnim i nastabilnim vremenima.

Pet jednostavnih načina da poboljšamo vlastiti wellness i wellbeing

 1. Povezivanje – razgovarajmo i slušajmo druge te pokušavajmo doživjeti trenutak u potpunosti
 2. Aktivnost – birajmo stvari u kojima uživamo, posvetimo se hobijima i provodimo vrijeme u aktivnostima koje nas ispunjavaju
 3. Obraćanje pažnje – razmišljajmo o jednostavnim stvarima koje nam pružaju zadovoljstvo
 4. Učenje – prihvatimo nova iskustva i budimo otvoreni za nove prilike
 5. Djeljenje – dajmo svoje vrijeme, riječi i prisutnost

Osim svih tih načina kojima možemo sami sebi pomoći, tu smo za Vas kako bi našim masažama doprinjeli cjelukopnom poboljšanju Vašeg wellbeinga.

Talasoterapija Opatija

Posljednji pojam u nizu je talasoterapija a sam naziv dolazi od grčke riječi thalassos što znači more i skovan je u 19. st. Iako označava primjenu fizičkih i kemijskih čimbenika mora i primorja u liječenju i rehabilitaciji, na području Opatije, Rijeke i šire veže se uz Thalassotherapiu Opatija specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma osnovanu 1957.

Tretman morskom vodom provodi se za liječenje određenih bolesti ili kao preventivna mjera, zato i postoji u samom nazivu bolnice.

Djelovanje je nespecifično podražajno zbog slijedećih čimbenika:

 • termičko-higričkog kompleksa – temperature zraka, vlažnosti, brzine vjetra, topline sunčeve energije
 • aktinički kompleks – zračenje sunca
 • aerosolski kompleks – nedostatak onečišćenja i alergena, prisutnost eteričnih ulja, NaCl, fluorida i joda

Uporaba svježe morske vode potiče izmjenu minerala i toksina između tijela i vode. Osim u moru morska voda se može primjenjivati u bazenima i masažnim kadama. More je jako bogato mineralima i živim organizmima zbog čega je toliko jedinstveno. Ne može se nadomjestiti, niti umjetno proizvesti. Zbog toga se talasoterapija može održavati jedino na obali mora.

Dakle, kupanje u moru, ili sama šetnja uz more u bilo koje doba godine, udišući blagotvorne aerosole i eterična ulja primorskih biljaka znači talasoterapija. Pridodajmo tomu jednu opuštajuću masažu i imate savršeni recept za vlastiti wellbeing.

Zadnje objave:

Top 5 masaža u Otiji

Naučite nešto novo o našim masažama te izaberite najbolju za sebe u izboru top 5 masaža!